Sensatiezucht kan u duur komen te staan: “Eén jaar gevangenisstraf”

Sensatiezucht kan u duur komen te staan

Sensatiezucht kan u duur komen te staan. Regelmatig zien we heftige filmpjes voorbij komen van slachtoffers van een misdrijf die gefilmd worden voor de sensatie. Deze video’s worden overal gedeeld en komen zelfs op de sociale media komen te staan. Sensatiezucht is iets wat veel mensen met elkaar delen; iedereen vindt het interessant en spannend om naar een misdrijf te kijken. Dit is ook de reden waarom het nog steeds zoveel gedeeld wordt. Dit kan u binnenkort echter duur komen te staan. 

Een nieuw wetsvoorstel

Binnenkort wordt er een nieuw wetsvoorstel ingediend betreffende het delen van heftige video’s. Hierbij moet u denken aan een jongen die in elkaar getrapt wordt of een fietser die kermt van de pijn. Deze beelden worden regelmatig gefilmd, en ook gedeeld. De sociale media biedt een ideaal platform om dit te doen, maar door het nieuwe wetsvoorstel wil men dit tegengaan. 

Tweede Kamerleden Anne Kuik en Songül Mutluer van het CDA en de PvdA vinden dat het afgelopen moet zijn met de sensatiezucht. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat dit niet ongestraft meer kan. Wie een heftige video deelt, zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat hier een boete van 9.000 euro of zelfs een gevangenisstraf van één jaar op staat 

Respectloos tegenover de slachtoffers

Er is niemand die kan zeggen dat ze zich niet schuldig hebben gemaakt aan het bekijken van zo’n video. Je kunt er bijna niet meer omheen. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat deze video’s niet meer gedeeld worden. Zo gelden de gevolgen niet alleen voor de persoon die het filmt en vervolgens deelt, maar ook met ieder ander persoon die zo’n video deelt. 

Het wetsvoorstel heeft ook een specifiek beeld in gedachten met dit delen. Veel influencer delen dit soort video’s op social media omdat het grappig gevonden wordt. Aangezien dit ‘respectloos tegenover de slachtoffers’ is, wordt het voor iedereen strafbaar om deze video’s te delen. 

Ophef door de FvD

Het Forum voor Democratie zorgt wel vaker voor ophef, maar ze hebben hiermee wel een goed voorbeeld neergezet voor het wetsvoorstel. De FvD heeft laatst namelijk een video gedeeld waarin een Frans meisje mishandeld werd door een getinte man. De FvD heeft hierbij niet eens de moeite gedaan om haar onherkenbaar te maken. 

Video’s zijn niet altijd strafbaar

Dit houdt niet direct in dat dit soort video’s altijd strafbaar zijn. In sommige gevallen kunnen heftige video’s van pas komen voor politie en justitie, maar ook het delen van de video’s is niet altijd strafbaar. Het delen van heftige video’s mag gewoon gedaan worden, mits slachtoffers volledig onherkenbaar gemaakt worden. 

Het filmen van dit soort video’s is met dit idee in gedachten ook niet strafbaar gemaakt. Hierbij gaat het vooral om het delen van heftige video’s omwille van de sensatiezucht. Het delen van video’s waarbij de privacy van het slachtoffer volledig gewaarborgd wordt, gaat niet strafbaar worden.