Rutger Castricum is een seksist: “Vrouwenvoetbal kan ik ook”

Rutger Castricum is een seksist

Gisteren zat Rutger Castricum samen met Estavana Polman bij De Oranjezomer met Helene Hendrinks. Tijdens de talkshow gaat het over vrouwenvoetbal, waar Rutger Castricum een nogal seksistische opmerking maakt. Zo zegt hij tijdens het programma: “Ik vind het nu best wel lekker om naar vrouwenvoetbal te kijken, want dan denk ik: ‘Dat kan ik ook’”. Hierna is handbalster Estavana Polman helemaal over de rooie. 

Rutger Castricum bij De Oranjezomer

Tijdens De Oranjezomer gaat het eerst over dat zeven van de tien Nederlanders het vrouwenvoetbal achterstelt ten opzichte van het mannenvoetbal. Helene Hendrinks heeft Estavana Polman uitgelegd hoe het zit bij de handbal. Hier vertelt Polman eerst een heel verhaal over, waarna Rutger Castricum inhaakt op voetbal. Hierbij maakt hij een nogal seksistische opmerking die hij eigenlijk niet kan maken. 

“Handbal is voor mannen in Nederland niet een volkssport, voetbal daarentegen wel”, begint Castricum, “Zelf heb ik 25 jaar gevoetbald en ik ben nu 44 jaar, maar ik vind het nu best wel lekker om naar vrouwenvoetbal te kijken”. Waarna hij met zijn seksistische opmerking komt: “Ik denk dan: ‘dat kan ik ook’”. Estavana Polman is hier natuurlijk niet blij mee. “Dat is wel een beetje lelijk”, antwoordt de handbalster. 

Ondanks dat hij zijn graf al heeft gegraven, probeert Castricum het nog een beetje te verhelderen: “Dat niveau hou ik nog bij. Vijf keer overspelen, een schot op het doel en altijd goal. Ik mag het niet meer zeggen, maar ik kan er niet meer naar kijken”. Polman is hierdoor compleet over de rooie: “Nu doe je lelijk. Dan zapp je lekker verder toch?”, waarop Castricum reageert: “Dat doe ik dan dus ook”. 

Seksisme in de sportwereld

Seksisme is iets wat veel mensen willen ontkennen, maar het bestaat nog steeds. Vooral in de sportwereld is dat heel erg. Zijn mannen en vrouwen hetzelfde? Nee. Maar ze horen wel hetzelfde behandeld te worden. Castricum heeft wel gelijk dat vrouwenvoetbal een ander niveau is dan mannenvoetbal, maar dit heeft hij op een aparte manier gebracht. Een beetje respect helpt altijd wel om je mening te brengen, maar misschien moeten we dit soort dingen ook niet zo serieus nemen. Bekijk het fragment hieronder!

@deoranjezomersbs6 Estavana na opmerking Rutger: 'Nu doe je lelijk!' | DE ORANJEZOMER #estavanapolman #rutgercastricum #helenehendriks #deoranjezomer #vandaaginside #sbs6 #vrouwenvoetbal ♬ origineel geluid – DeOranjezomer