Ook bij Op1 zijn ze niet blij met de onzin van Maxime Meiland: “Dit is totale bullshit”

Ook bij Op1 zijn ze niet blij met de onzin van Maxime Meiland

Ook bij Op1 zijn ze niet blij met de onzin van Maxime Meiland. De laatste tijd hebben wij drie artikelen geplaatst over Maxime Meiland die onzin aan probeert te prijzen op haar Instagram. Blijkbaar zijn wij niet de enige die dit is opgevallen, want bij Op1 is dit ook niet in de smaak gevallen. Eén van de tafelgasten is niet bepaald te spreken over de thee die Maxime aangeprezen heeft. 

Thee om af te vallen

Maxime Meiland heeft op haar Instagram verhaal een tijdje geleden een heel verhaal gepost over een thee om af te vallen. Het is niet duidelijk of dit een fout is van haar eigen onwetendheid, maar een thee kan in geen enkel geval helpen met afvallen. Misschien als je de hele dag alleen maar thee gaat drinken dat het kan helpen, maar voor de rest zitten hier vrij weinig voordelen aan. 

In de video die Maxime maakte voor de thee, claimde ze dat de thee goed zou helpen met afvallen: “Drink een paar kopjes, en voordat je het weet ben je acht centimeter buikomvang verloren”. Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack schoot dit direct in het verkeerde keelgat tijdens de aflevering van Op1: “Kijk, dit is totale bullshit. Ten eerste, geen enkele thee helpt met vetverbranding. Er is geen enkele studie om dit te bewijzen”. 

Claim naar wetenschappelijk onderzoek

Tijdens de aflevering zegt Ter Braack ook: “Ze claimen dat het wetenschappelijk is aangetoond, maar dat kun je blijkbaar gewoon zeggen. Je kunt gewoon zeggen: ‘Dit werkt, het is wetenschappelijk aangetoond’, en veel mensen geloven het dan, maar eigenlijk is het totale bullshit”. 

Voor het bedrijf dat de thee verkoopt, kan dit nog best verkeerd aflopen, want klanten mogen hier een probleem van maken bij de consumentenbond. Als er geen aantoonbaar wetenschappelijk onderzoek voor gedaan is, is het een onrechtmatige claim. Hetzelfde kan gezegd worden over de andere claim. Ze hebben hier geen tijdsbestek aan gehangen, dus deze mag wel gemaakt worden. 

Maxime Meiland is de ideale influencer om dit te promoten

Het is niet zo gek dat Maxime Meiland gevraagd is om zo’n product te promoten. Maxime is een rijkeluiskind dat op het gebied van dit soort zaken vrij weinig mee heeft gekregen. Adriaan ter Braack zegt hierover: “Heel veel mensen trappen hierin. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ze haar inschakelen. Ze heeft veel volgers, waarvan er ook veel af willen vallen”. 

Het is een groot geluk dat de thee niet schadelijk is. Het kan geen kwaad om veel van dit soort thee te drinken, maar daadwerkelijk afvallen kun je er niet mee. Ter Braack zegt hierover: “Dit voorbeeld is op zich niet zo schadelijk, want het is een theetje, maar het is wel een goed voorbeeld. Je ziet veel bedrijven die BN’ers regelen om hun bullshit te verkopen”. Hier heeft hij groot gelijk in, want Maxime is niet de enige die hierin trapt.