Miljuschka Witzenhausen laat haar vetrollen zien: Hoe ver gaat de body positivity nog?

Miljuschka Witzenhausen laat haar vetrollen zien

Miljuschka Witzenhausen laat haar vetrollen zien. Ze staat natuurlijk bekend als iemand die veel over heeft voor body positivity, maar hoe ver gaat dit nou nog? Om haar kookboek te promoten, plaatst Miljuschka een foto op haar Instagram waarop ze de 4 p’s op haar vetrollen heeft gezet. Zal dit nou een vorm zijn van body positivity of neemt ze zichzelf nou gewoon niet serieus?

De basis voor vetrollen

De vraag die iedereen stelt als je naar deze foto kijkt, is natuurlijk: Is dit nog wel gezond? De 4 p’s staan voor de meeste mensen bekend als ongezond eten waar je dik van wordt als je er te veel van eet. De 4 p’s zijn pizza, patat, pannenkoeken en pasta. Voor Miljuschka vormen deze waarschijnlijk ook de basis van haar vetrollen. 

Door dit letterlijk op je lichaam te zetten, zeg je eigenlijk gewoon dat je vetrollen van dit eten komen. Natuurlijk kan zo’n foto niet veel meer dan een discussie in de comments veroorzaken. Eigenlijk altijd als het over body positivity gaat, is het een beetje de vraag tot wanneer het gezond blijft. Hier is de grote discussie over. 

Hard tegen hard in de comments

Als je naar de comments onder de foto kijkt, zie je dat het er hard aan toe gaat. Het is eigenlijk met body positivity altijd de mensen die alles ‘ongezond’ vinden en de mensen die er ‘alles aan gedaan hebben om af te vallen’. De andere mensen maakt het niet zoveel uit wat anderen aan het doen zijn, dus ontstaat er een discussie van hard tegen hard. 

In de comments heb je de mensen die het niet eens zijn met de foto en dit wel fatsoenlijk proberen te brengen, zoals: “Zo lang bodypositivity niet doorslaat in ongezond is het prima. Lastige grens wel. Promoten van pizza, patat en pannenkoeken vanuit het idee dat je er mag zijn is toch niet verstandig. Niet iedereen hoeft dun te zijn. Maar het blijft natuurlijk ongezond soort voedsel. Los van je gewicht. En niet voor iedereen is het logisch dat af en toe de 4p prima is, maar niet als basis. En je moet misschien ook niet een rolmodel willen zijn waarbij steeds een beetje verder richting ongezond oké is. Ook hier lijkt het op socials alleen de uitersten. Beetje saai maar gematigd is met alles toch beste. En dat is denk ik ook wat je wil zeggen. Maar dat verkoopt natuurlijk niet. Of misschien wel… je positie voor het goede gebruiken. Bodypositivity maar wel vanuit de gezonde insteek.”

Maar er zijn ook mensen die het iets minder subtiel zeggen: “Wat is dit toch voor waanzin. Of iedereen maar even normaal moet gaan vinden dat iemand er zo uit ziet. De omgekeerde wereld. En dan nog niet eens alleen het visuele, wat dacht je van de druk op de ziekenzorg! Denk nou allemaal eens gewoon nuchter na ipv je vol te lopen vreten de godganse dag met dit resultaat. Niks mis met een beetje stevig, maar dit slaat door. Gewoon een verdienmodel geworden. Bah.”

En dan heb je nog de extreme body positivity: “niet iedereen is dik omdat ze een ongezonde levenstijl hebben. Hé ik noem dat persoonlijk in hokjes denken. Hoeveel mensen gebruiken medicatie waar ze dik van worden. Ik zelf weet er alles van trage schildklier die afvallen moeilijk maakt, en een auto-immuunziekte die zelfs kan zorgen dat je 10 kilo aankomt terwijl je alleen konijnenvoer eet bij wijze van spreken. Dus ik vind wat Miljuschka doet geweldig. We zijn nou eenmaal niet allemaal hetzelfde 🙏”. In de comments kun je de uitgebreide discussies lezen.