Jan Roos: Linkse gasten

Jan Roos: Linkse gasten

In de laatste uitzending was een links gekkie te gast. Deze vrouw voldoet aan alle vooroordelen over hele linkse vrouwen. Vooral irrationeel, over emotioneel en op z’n zachts gezegd nogal simplistisch. Deze mevrouw had Dennis ooit uitgescholden bij een demonstratie en het leek hem leuk haar eens uit te nodigen. Het werd anders dan anders, want je raakt al snel in discussie met zo’n figuur.

Linkse gasten

Wat je al snel merkt is dat er over vrijwel niks echt is nagedacht. Het zijn allemaal hele kleine stapjes, maar aan het eindresultaat van hun kinderlijke denken hebben ze nooit gedacht. Bijvoorbeeld open grenzen. Ze vinden dat wij gastvrij dienen te zijn naar iedereen die in ons land wil wonen, maar de simpele gedachte dat ons land dat niet aankan komt niet in ze op. 

Dat al die mensen allemaal een huis nodig hebben, onderwijs, gezondheidszorg, uitkeringen, infrastructuur en ga zo maar door wordt niet overpeinsd. Laat staan wat het met de bevolkingssamenstelling doet, onze cultuur, de veiligheid en leefbaarheid. Het is alsof een meisje van vijf iets verzint, maar de consequenties helemaal niet kan inzien.

Dat zou je met gemak fascisme kunnen noemen

Maar nu ik deze Linda heb ontmoet kan ik niet zeggen dat ze een slecht mens is. Ze bedoelt het echt allemaal goed, al komt het een beetje radicaal uit haar mond. Wie ik wel bijzonder slechte mensen vindt zijn figuren die heel goed weten dat ze onzin praten. Zij gaan over lijken om hun doelen te bereiken en schuwen het niet om daarvoor te moeten liegen en bedriegen. 

Neem nou Frans Timmermans die gisteren een speech hield waarin hij een net overleden vrouw, die onder een omvallende boom terecht was gekomen, gebruikte om zijn klimaatpolitiek weer eens op de kaart te zetten. Naast dit lijkenpikken van de bovenste plank koppelde hij de storm en dus haar dood aan klimaatveranderingen, terwijl het daar niets mee vandoen heeft. 

Telkens maar alles voor je politieke karretje spannen, maar anderen de maat nemen dat het populisten zijn. Ik heb duizend keer liever een naar shag stinkende hippie als Linda, dan een volksmenner als Timmermans.