Jan Roos: Klimaathypocrisie is hip 

Jan Roos: Klimaathypocrisie is hip 

Het klimaat is hip. Dan bedoel ik dat het heel erg in de mode is bij bekende mensen om zich uit te spreken over het klimaat. Als je zegt dat je klimaatactivist bent hoor je er helemaal bij. En dat laatste is meer van belang dan het klimaat blijkt telkens weer. In ons land heb je Carice van Hout die bij een klimaatpsycholoog zit, haar kind liever niet had gehad en zich laat arresteren bij verboden demonstraties van Extinction Rebellion. En daar geeft ze dan heel graag interviews over.

Klimaathypocrisie is hip

Aan de andere kant vliegt ze de hele wereld over voor werk en vakantie. Zo ken ik ook een BN’er die columns schreef dat mensen minder moesten vliegen, maar zelf om de maand heen en weer naar haar villa op Ibiza het vliegtuig pakt en de ene na de andere intercontinentale vlucht maakt voor vakanties. 

Het is bij die lui heel erg normaal om zich uit te spreken tegen het gedrag van een ander dat ze zichzelf bijzonder graag gunnen. Het is zoals Linda de Mol die in haar eigen blad schrijft dat vliegen veel duurder moet worden om de uitstoot te verminderen terwijl ze zelf het privévliegtuig van haar broer gebruikt om de hele wereld te bezoeken.

Het is bij die lui heel erg normaal om zich uit te spreken tegen het gedrag van een ander dat ze zichzelf bijzonder graag gunnen

Het is niet alleen een Nederlandse hobby die klimaathypocrisie, ze kunnen er in de hele Westerse wereld wat van. Zo is Leonardo DiCaprio een enorme klimaatstrijder, die dag en nacht mensen waarschuwt voor klimaatveranderingen. 

Alleen zelf vliegt hij in een helikopter van zijn jacht naar de haven en weer terug, waar een roeiboot toch beter was geweest. Of liever gezegd, helemaal geen jacht. Want zo’n boot heeft een gigantische uitstoot. Of klimaatpaus Al Gore die de wereld in een privévliegtuig rondvliegt om duurbetaalde praatjes te houden dat mensen toch echt minder het vliegtuig moeten pakken. Of de Britse klimaatactiviste/actrice/model Cara Delevingne die afgelopen zondag als gast liep te flaneren op het formule1 circuit in haar land. 

Dat is toch niet echt een plek voor een eco-strijder zou je zeggen. Cara lanceerde in april het project Earthed. Hier krijgen mensen tips ’hoe ze de aarde kunnen helpen’, door hun eigen ecologische voetafdruk tegen het licht te houden en waar nodig te verminderen. Cara reist de wereld rond in haar eigen vliegtuig en doet voor haar eigen voetafdruk geen ene reet. Maar het klinkt wel leuk natuurlijk, klimaatactivist.