Jan Roos: Kaag is geen slachtoffer van vrouwenhaat, maar van eigen falen

Jan Roos: Kaag is geen slachtoffer van vrouwenhaat, maar van eigen falen

Als ik de grachtengordel en hun pers mag geloven is Sigrid Kaag slachtoffer van vrouwenhaat. Daarom is madame gestopt met haar fractievoorzitterschap bij D66 en stapt ze uit de politiek. Het regent termen als misogynie, seksisme en wegpesten. Maar is dat werkelijk zo? Want waarom kirren al die dames zo hard dat iemand vanwege har geslacht niet geliefd is, terwijl mevrouw Kaag een waanzinnige slechte Minister van Financiën is geweest en een verschrikkelijk waardeloze Minister van Buitenlandse Zaken.

Kaag is geen slachtoffer van vrouwenhaat, maar van eigen falen

Ook als fractievoorzitter faalde ze met interne en externe problemen opzichtig. Daarnaast heeft ze met haar manier van polariserende politiek ook op maatschappelijk vlak het tegenovergestelde gebracht als waar ze voor zou staan. Over haar aangekondigde “nieuwe leiderschap” maar niet te spreken. 

Mevrouw Kaag is een grote flop geweest. Dat vinden niet alleen ik en andere mensen die nooit op haar partij zouden stemmen, maar ook mensen die dat wel hebben gedaan met haar als politiek leider. In de peilingen werd het aantal zetels meer dan gehalveerd. Zijn dat dan ook vrouwenhaters? Ze hebben immers eerder nog op haar gestemd. Of zijn dat mensen die diep teleur zijn gesteld in de manier van doen van Sigrid Kaag?

In de peilingen werd het aantal zetels meer dan gehalveerd

De lijn die nu wordt gepresenteerd is al veel eerder in gang gezet. De mainstream media hebben Kaag op de troon gezet en nu geven ze haar een mooie uitgang na haar falen, zoals ik hier al eerder schreef. Het begon met haar kinderen die via de NPO vroegen te stoppen, toen volgde een droge traan en vervolgens kan ze nu zonder al te grote schade terugkeren naar het Midden-Oosten, waar ze het liefste woont. 

Kaag heeft niets voor Nederland betekend en Nederland betekent niets voor Kaag. Maar als je het mag geloven heeft het dus allemaal met haar geslacht te maken en niet meer haar daden. Mark Rutte is ook gehaat door een flinke groep mensen en opgestapt. Nergens stond dat dat kwam wegens mannenhaat, vrijgezellenhaat of kasthomohaat. CDA’er Hoekstra stapte op. Hoekstra was niet geliefd, maar in geen artikel ging het over opstappen wegens haat. 

Misschien we het meest vuile is nog dat de situatie om Kaag wordt gezien als het begin van een hele zwarte pagina in de politieke geschiedenis. Dat iemand gevaar loopt wegens politieke denkbeelden. Want voor de media geldt het namelijk blijkbaar niet dat Fortuyn daarvoor is vermoord en Wilders al 20 jaar ondergedoken zit. Nee, nu pas is het onveilig omdat het een vrouw betreft. Dat is pas seksisme.