Jan Roos: Frits Barend laaiend enthousiast over Oranjevrouwen

Jan Roos: Frits Barend laaiend enthousiast over Oranjevrouwen

“Wie kijkt ook naar onze Oranjevrouwen? Plezier!”, aldus Frits Barend. Nu ken ik Frits en weet ik dat hij een hele lieve man is die het allemaal goed meent, maar het heeft iets zieligs. Zou hij ooit zo’n vraag stellen bij mannenvoetbal? Het antwoord is natuurlijk dat hij dat nooit zou doen. Het is namelijk iets te geforceerd enthousiast doen over niet al te best voetbal.

Frits Barend laaiend enthousiast over Oranjevrouwen

Hij kreeg op zijn vraag tien antwoorden waarvan de helft negatief. Kevin Landhof reageert: “Zaadpot, Frits. Kom op, zonder het figuurlijke mes op je keel van dochter Barbara zou je dit toernooi als voetballiefhebber toch ook aan je voorbij laten gaan? Geen niveau dit.” En daarmee was ook alles gezegd. 

Het is inderdaad blij doen over iets dat een voetballiefhebber helemaal niet kan bekoren, namelijk slecht voetbal. Alleen omdat de deelnemers vrouw zijn (mag je dat nog zeggen?) doen mensen als Frits alsof ze verschrikkelijk zitten te genieten. In mijn ogen is dat nou seksisme. Want geen hond had naar mannen gekeken die op dit niveau proberen een wedstrijd te spelen. 

Nou ja, wellicht de ouders van de spelers als ze onder de twaalf waren geweest. Die zouden dan ook opgelucht ademhalen als de scheidsrechter voor het eindsignaal zou fluiten. En ook zij zouden zeggen dat hun zoontje goed had gespeeld, terwijl ze dondersgoed weten dat hij er geen bout van kan.

Die zouden dan ook opgelucht ademhalen als de scheidsrechter voor het eindsignaal zou fluiten

Het is wachten op het moment dat een of andere BN’ertje gaat roepen dat de “Leeuwinnen” maar schandalig slecht betaald krijgen in vergelijking met hun mannelijke collega’s. Die discussie heeft een enorme baard, maar komt iedere keer weer terug.

Als je dan vertelt dat die mannen het serieus kunnen en dat er daarom ook mensen naar kijken waardoor ze heel goed verdienen krijg je al snel te horen dat je een vrouwenhater bent. Nou dames, dat ben ik zeker niet. Wat zeg ik, ik hou zelfs erg van vrouwen. Alleen als dit het beste is wat jullie kunnen qua voetbal zeg ik er liever niks over. En nee Frits, ik keek niet. Het was namelijk niet om aan te zien.