Jan Roos: Fidan Ekiz dient te gehoorzamen

Fidan Ekiz dient te gehoorzamen

Het is even aan me voorbijgegaan, maar dat is geen reden om het niet alsnog te bespreken. Bij Op1 zit Fidan Ekiz als presentator en zij is een verademing vergeleken met de rest van al het ongetalenteerde spul, op Sven Kockelmann na. Ekiz werd ooit als de zoveelste troetelallochtoon binnengehaald bij de NPO, maar bleek niet aan de leiband te lopen. Dat kostte haar al twee posities, namelijk bij De Halve Maan en haar talkshow met Renze Kramer. Nu wordt er weer aan haar stoelpoten gezaagd.

Fidan Ekiz dient te gehoorzamen

Want Ekiz stak niet onder stoelen of banken wat ze van de nieuwe held van links, Frans Timmermans, vond. En dat mag nou eenmaal niet. Andere zichzelf journalist noemende activisten sprongen er direct op. “Jarenlang werd Rutte aan talkshowtafels bewierookt. Op1 is dé plek waar VVD’ers zonder kritische vragen leeg konden lopen. Maar nu gaan de presentatoren los op één kandidaat van de PvdA/GroenLinks”, aldus Kim van Keken, werkzaam voor onder andere Vrij Nederland. 

“Ik heb echt niets met Frans Timmermans, maar de diarree aan meningen van presentatoren ineens is echt raar en onprofessioneel. Hoezo oordelen presentatoren, overigens allemaal net zo ijdel, op deze manier? Waarom kan het nooit eens inhoudelijker worden?” Dat hoor je Kim en andere Kimmen van de mainstream media nou nooit zeggen als bijvoorbeeld een presentator iemand van rechts zit af te zeiken of het klimaatbeleid zit op te hemelen of een uitzending zit te maken in een asielzoekerscentrum omdat er meer bedden moeten komen.

Andere zichzelf journalist noemende activisten sprongen er direct op

Of oud NPO-bestuurder Ton F van Dijk: “Ik ben fan van Fidan. Maar wanneer je presentator bent van journalistieke talkshow publieke omroep, hoe kun je Timmermans nog objectief (wat iedere politicus, maar vooral de kijker verdient) interviewen als je hem een ‘ijdele narcist’ hebt genoemd?” 

In de tijd dat Van Dijk de scepter zwaaide over het Mediapark werden, net als nu, standaard alleen maar linkse politici gevraagd in programma’s en opeens gaat het over objectief zijn. Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom: “Al die meningen schaden inderdaad je journalistieke werk… Ekiz is Telegraaf-rechts.” 

Dat is nogal wat voor iemand die bij een programma werkt dat net excuses heeft aangeboden voor het brengen van fake-news over het zogenaamde wegpesten van Kaag. De hele NPO is PvdA-D66-GroenLinks, maar iemand wordt het kwalijk genomen Telegraaf-rechts te zijn. Wat overigens onzin is, maar meer een steek onder water richting de ex-man van Ekiz, Telegraaf-journalist Wierd Duk. Wat overigens seksistisch is omdat het nu lijkt dat ze haar (ex-) man een beetje napraat. En wat zou er mis zijn als Telegraaf-rechts aan het woord komt? 

Nu is het duizend keer De Volkskrant. Stentor-journaliste Phaedra Werkhoven: “Eerlijk gezegd vind ik dat de presentator van een talkshow sowieso geen uitgesproken mening moet hebben over een politicus die niet aan tafel zit. Waarom zou die relevant zijn?” Totdat die politicus bijvoorbeeld Geert Wilders is, dan hoor je niets van Werkhoven.