Jan Roos: De Slimste Mens wordt nooit zo leuk als bij de Belgen

Jan Roos: De Slimste Mens wordt nooit zo leuk als bij de Belgen

Jaren geleden deed ik als kandidaat mee aan ‘De Slimste Mens’. Ik vond dat erg leuk omdat ik nou eenmaal van spelletjes houd. De eerste uitzending won ik met vlag en wimpel, de tweede vloog ik eruit in een shootout met iemand. Het duurde wat mij betreft te kort, want het is een heerlijk concept.

De Slimste Mens wordt nooit zo leuk als bij de Belgen

Het enige dat me een beetje irriteerde was Maarten van Rossem. Niets is goed of het deugt niet bij deze bejaarde wijsneus. Hij haalt niet alleen de snelheid uit het spel, hij is ook een domper op de sfeer. Telkens als het een beetje lollig werd nam die chagrijn het woord en sloeg hij elk vermaak zo plat als een dubbeltje. 

Sommige mensen moeten er een beetje om gniffelen, maar over het algemeen is het gewoon niet leuk. Ik snap sowieso niet waarom mensen zo’n morsige zeikneus pruimen. Philip Freriks is ook geen feestnummer, maar die doet het best aardig. Hij hoeft van mij niet vervangen te worden, al zou verjonging wellicht wat meer leven in de brouwerij brengen.

Niets is goed of het deugt niet bij deze bejaarde wijsneus

Het verhaal gaat dat Herman van der Zandt de nieuwe presentator wordt en die keus lijkt me ook prima. Maar dan hebben we het maar gelijk ook over de vervanging van die zuurpruim. Wie gaat dat in hemelsnaam doen? Ik kijk vaak compilaties van hoe de show in België gaat. Daar zitten twee grappenmakers (afwisselende lui) het programma verschrikkelijk leuk te maken. 

Het is pure cabaret wat daar gebeurt en dat werpt een enorm probleem op voor de Nederlandse variant. Want wie zouden dat hier kunnen doen? Er zijn bijzonder weinig grappige mensen in dit land. Je komt al snel uit bij makkelijke namen als Marc-Marie, Jan-Jaap en Jandino voor wat kleur. Maar weer met allemaal politiek correcte grapjes. Dus dat zal nooit het niveau van onze zuiderburen raken, ben ik bang.