Jan Roos: De mediawereld is nep en daarom zijn zoveel BN’ers nep

Jan Roos: De mediawereld is nep en daarom zijn zoveel BN’ers nep

Alles is nep wat je op de televisie ziet. Dat weet ik omdat ik er redelijk lang voor heb gewerkt. Zo lieten we dingen gebeuren bij PowNews, namen we alleen de straatinterviews mee die ons uitkwamen voor het item en lieten we mensen zelfs dingen zeggen voor de camera om het een beetje leuk te laten worden. Niet was wat je zag.

De mediawereld is nep en daarom zijn zoveel BN’ers nep

Als kind heb ik ooit meegedaan aan ‘Wedden dat’. Een programma waar bekende Nederlanders net deden of ze iemand kenden die iets speciaals kon. Ze kenden die mensen natuurlijk niet, dat was allemaal verzonnen. 

Ik werd ingehuurd via een modellenbureau met nog een sloot kinderen om een schilderij te maken voor het goede doel. In de studio zat er een heus belpanel die als een dolle aan de telefoon hing om zoveel mogelijk verschillende kinderen van verschillende nationaliteiten in de studio te krijgen. Wij zaten er al uren, allemaal ingehuurd via dat bureau en kregen betaald. 

Ik vond het hallucinant om te zien dat volwassen mensen deden alsof ze aan het bellen waren, aangemoedigd door de presentator die af en toe ging vragen aan chef nepbellen of het een beetje lukte.

Ik werd ingehuurd via een modellenbureau met nog een sloot kinderen om een schilderij te maken voor het goede doel

Eigenlijk gaat alles zo in Hilversum. Tot en met de journaals aan toe, waar ook bijzonder veel in scène wordt gezet. Wat doet dat met mensen die er al heel lang werken vraag je je dan af. Het is een soort grote Truman Show waar je in leeft. 

Ik denk dat veel van die mensen de werkelijkheid beginnen te verliezen. Dat zie je bijvoorbeeld aan Linda de Mol die een groot toneelstuk heeft opgevoerd rondom de onthullingen van The Voice. Er klopte werkelijk niks van haar verhaal en ze is nu gewoon weer met Vieze Jeroentje, die ze de deur wees voor de zoveelste keer en dus weer heeft teruggenomen.

Het is een soort grote Truman Show waar je in leeft

Of wat dacht je van de ruzie tussen Patty Brard en dat meisje van Shownieuws. Het wicht had iets over neukende collega’s gezegd, Brard had boos gereageerd op Insta en nu hebben ze een foto gepost waarop ze allebei heel blij fake lachen om ons te tonen dat alles weer koek en ei is. De nepheid spat eraf. Zoals bij vrijwel alles en iedereen die net even te lang in de media werkt. Liegen en bedriegen is namelijk wat je daar voornamelijk doet.