Drama in radioland: De eerste veilig in 20 jaar komt eraan

Drama in radioland

We kunnen binnenkort een groot drama in radioland verwachten. Om de zoveel tijd wordt er altijd een veiling gehouden voor welke zender op welke frequentie mag komen. De publieke radiozenders, zoals Radio 1, hebben natuurlijk nergens mee te maken, maar de commerciële zenders Q-music, Veronica en Radio 538 zitten nu al op het puntje van hun stoel. Het kan zijn dat ze hun zender houden, maar als er een nieuwe bieder komt, kan dit problematisch worden. Wat gaat het worden?

Hoe werkt de radioveiling?

Vanaf 1 september dit jaar kan het hele radiolandschap er anders uitzien. Gisteren zijn de veilingen begonnen en mag er geboden worden wie welke frequentie krijgt. Op het moment zijn er een aantal vaste radiostations: Skyradio, Radio 538 en Radio 10 van Talpa, Veronica, 100%NL, SlamFM en Sublime van Mediahuis, Q-music van DPG Media en BNR nieuwsradio van FD Mediagroep. Er zijn ook nog vijf publieke zenders die sowieso een frequentie krijgen, namelijk Radio 1, 2, 3, 4 en FunX. 

Niet alle commerciële zenders passen bij deze vijf plekken. Daarom moet er om de zoveel tijd een veiling gehouden worden wie welke frequentie krijgt. Het is de bedoeling dat een frequentie voor twaalf jaar aan een commerciële zender verkocht wordt. Door middel van een hoger beroep van alternatieve zender Kink moet de veiling nu opnieuw gedaan worden. 

Waarom zijn frequenties zo gewild?

Iedere radiozender wil een frequentie bemachtigen. Dit komt omdat het grootste gedeelte van de luisteraars nog via de FM binnen komt. Er zijn tegenwoordig andere opties, zoals DAB+ waarmee het mogelijk is om naar alle radiozenders te halen, maar het grootste gedeelte van de luisteraars luistert nog via de FM. 

Wat gaat er gebeuren met de frequenties?

Wat er precies gaat gebeuren met de frequenties is niet duidelijk. Wel is het duidelijk dat Mediahuis een grote verliezer is in dit verhaal. Vanuit de nieuwe regels mag een bedrijf maar drie zenders hebben. Dit houdt in dat Mediahuis Radio Veronica, 100%NL, SlamFM of Sublime van de ether moet halen. Voor Kink is dit een groot voordeel, want dan is er weer een plekje vrij. We houden jullie op de hoogte wat er gaat gebeuren!