Dit is het einde van Mark Rutte en het kabinet: “Rutte is duidelijk uitgeregeerd”

Dit is het einde van Mark Rutte en het kabinet

Het moment is eindelijk daar waar heel Nederland al lang op aan het wachten is; Mark Rutte en het kabinet zijn gevallen. Heel Nederland staat nu op zijn kop en het is zelfs zo erg dat de koning zijn vakantie af heeft gebroken. Waar is dit allemaal door gekomen? Het kabinet kon het maar niet eens worden over asielzoekers. Na 13 jaar lang minister-president te zijn, heeft hij eindelijk besloten dat het klaar is. 

Het kabinet is gevallen

De reden waarom Mark Rutte opstapt, is de val van het kabinet. Kabinet Rutte IV is geen succes gebleken. De combinatie van VVD, CDA, D66 en Christenunie bleek niet voldoende te zijn. De partijen zijn het niet eens geworden over asielzoekers. Blijkbaar is de discussie zo hevig geworden dat Rutte heeft besloten af te stappen en de koning hierdoor terug moet komen van zijn vakantie. 

Mark Rutte zegt zelf ‘erg teleurgesteld’ te zijn in het kabinet. Vandaag is ook direct de dag waarop we gaan horen hoe Rutte zijn ontslag indiend bij de koning. Ondanks dat hij ontslag neemt, betekent dit niet dat we direct van hem af zijn. Het kabinet gaat eerst verder als demissionair, wat inhoudt dat we pas van ze af zijn als de volgende verkiezingen komen. 

Wie zit er fout?

Over de asielzoekers kan het kabinet het niet eens worden, maar dit is niet het enige wat niet helemaal lekker gaat. Het kabinet kan het ook maar niet eens worden wie er besloten heeft dat het kabinet gevallen is, tenminste daar laat de Christenunie het op lijken. VVD, D66 en CDA zeggen alle drie dat Christenunie het initiatief heeft genomen, maar Christenunie zegt dat het een gezamelijk besluit is geweest. 

Het grote probleem is ontstaan tussen de Christenunie en de VVD. De VVD wil zich vasthouden aan de gezinshereniging, maar de Christenunie is stellig in haar mening dat dit niet kan. De partijen stonden lijnrecht tegenover elkaar en vanuit hier is ook het besluit gekomen om af te treden. Voor Nederland gaat dit waarschijnlijk geen erg besluit zijn. 

De fractievoorzitter van de PvdA, Attje Kuiken, noemt het ’treurig dat het zo gelopen is’, maar laat ook weten: “Rutte is duidelijk uitgeregeerd”. Kuiken benoemt ook dat het goed is dat Rutte opstapt en dat ze klaarstaat voor de volgende verkiezingen.

Hoe gaat het nu verder?

Het is niet duidelijk hoe het nu precies verder gaat. Er is al aangegeven dat het wel even gaat duren voordat er nieuwe verkiezingen gehouden kunnen worden, want hier is veel voorbereiding voor nodig. Zo wordt er gezegd dat er pas in november echt verkiezingen kunnen komen. Tot dan zitten we nog met een kabinet dat het niet eens kan worden en een miniser-president die niet weet wat hij aan het doen is. 

Voor de koning zal dit nieuws ook niet zo goed vallen, want hij moet nu hals over kop van zijn vakantie in Griekenland terug komen naar Nederland om in gesprek te gaan met Rutte. Het kabinet gaat morgen haar ontslag indienen bij de koning. Het gaat even afwachten worden wat er gaat gebeuren, maar het is in ieder geval duidelijk dat we van Rutte af zijn.