De mensheid is helemaal doorgeslagen. Eerst was het al de leraren die geen ‘jongens en meisjes’ meer mogen zeggen en nu worden er genderneutrale toiletten gebouwd in grote openbare gebouwen. Het plaatsen van genderneutrale toiletten levert een aantal belangrijke vragen op. Wie moeten hun toilet inleveren om een genderneutraal toilet te maken? Gaat het ooit genoeg zijn? Het klinkt misschien handig, genderneutrale toiletten, maar is dit het ook wel?
Zijn deze toiletten een goed idee?
Op de eerste vraag kunnen we makkelijk antwoord geven. Zowel mannen als vrouwen moeten hun toiletruimte opgeven voor de genderneutrale toiletten, al gaat dit in de praktijk niet helemaal zoals het hoort. Zo heeft Hogeschool Saxion het grootste gedeelte van de wc’s omgebouwd tot genderneutrale wc’s. Dit kan natuurlijk als iets goeds gezien worden, tot je ziet hoe ze dit gedaan hebben. Het grootste gedeelte van de vrouwentoiletten zijn hier omgebouwd tot genderneutrale toiletten, terwijl veel mannentoiletten gebleven zijn.
Ook de tweede vraag kunnen we makkelijk beantwoorden als je kijkt naar de LHBTIQ+ beweging. Er zijn al meerdere non-binaire mensen geweest die vroegen naar een ‘echt’ genderneutraal toilet. Dit houdt in dat er een vrouwen-, een mannen- en een genderneutraal toilet moet komen voor de non-binaire mensen.
Dan komen we direct bij de laatste vraag; zijn genderneutrale toiletten wel handig? Als je kijkt naar de genderneutrale toiletten in het stadhuis van Amsterdam, zie je dat er urinoirs geplaatst zijn, wat betekent dat mannen meer plek hebben om naar de wc te gaan dan vrouwen (en alles wat er tussenin zit).

Dennis Schouten over genderneutrale wc’s
Ik heb natuurlijk onze grote vriend Dennis Schouten gevraagd om zijn mening. Hij was hier erg duidelijk in: “Belachelijk! Vrouwen zet je toch niet op een urinoir?”. Hier heeft hij natuurlijk groot gelijk in, want de mogelijkheden voor vrouwen om naar de wc te gaan, worden door een genderneutrale wc juist minder. . Echt praktisch is een genderneutraal toilet dus niet, maar zal het ook voordelen opleveren?
Er zijn natuurlijk een aantal argumenten die voor genderneutrale toiletten werken. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd: “Thuis heb je toch ook maar één wc?” of “Tijden veranderen”, maar dit zijn niet echt voordelen. Een daadwerkelijk voordeel is dat vaders ook de luier van een baby kunnen verschonen als er een luiertafel in een genderneutraal toilet geplaatst wordt.
Daarnaast wordt ook het argument van de rij voor de vrouwentoiletten gebruikt. Aangezien vrouwen langer de wc gebruiken, hoopt hier eerder een rij op dan bij de mannentoiletten, terwijl er wel evenveel wc’s zijn. Het is dan alleen de vraag of het een voordeel is om genderneutrale wc’s te maken of dat dit de rij alleen maar langer maakt.
Uit eerste hand Instagram
Kelly Spronk pronkt met haar overheerlijke lichaam in doorschijnende lingerie
Uit eerste hand Instagram
Nina Warink laat haar natte lichaam zien na het hardlopen in een lage sport-bh
Uit eerste hand Instagram
Romy Monteiro laat Free A Girl haar misdragingen goedpraten: “Nu ga ik proberen te genieten van de zomer”
Uit eerste hand Instagram
De Gouden Televizier Ring is weer terug: Laat het zeuren om stemmen weer beginnen
Uit eerste hand
Beelden: Zo ziet Jaimie Vaes eruit op de cover van de Playboy
Uit eerste hand
Olcay Gulsen vertelt over haar ‘helse nacht’: “Ik heb één van de ergste nachten van mijn leven beleefd”
Uit eerste hand Relletje Uitzending Youtube
Grote ruzie met Sander Schimmelpenninck tijdens uitzending: ‘Jullie kijkers zijn zielig’
Uit eerste hand
Maxime Meiland schaamt zich dood voor Martien Meiland: “Hij kan heel vervelend doen tegen mensen”
Uit eerste hand Instagram
Nienke Plas krijgt wederom kritiek van haar volgers: “Dit is net zo laf”
Uit eerste hand Instagram
Lizzy van der Ligt laat haar heerlijke lichaam zien in een doorschijnende jurk
Uit eerste hand
Nicol Kremers gaat haar levensverhaal met ons delen: Ze komt binnenkort met een biografie over haar leven
Uit eerste hand Instagram
Volgers openen de oorlog tegen Romy Monteiro na Free A Girl incident: “Jammer dat eten en publiciteit belangrijker voor je is”