De mensheid is helemaal doorgeslagen: Genderneutrale wc’s op stadhuis Amsterdam

De mensheid is helemaal doorgeslagen

De mensheid is helemaal doorgeslagen. Eerst was het al de leraren die geen ‘jongens en meisjes’ meer mogen zeggen en nu worden er genderneutrale toiletten gebouwd in grote openbare gebouwen. Het plaatsen van genderneutrale toiletten levert een aantal belangrijke vragen op. Wie moeten hun toilet inleveren om een genderneutraal toilet te maken? Gaat het ooit genoeg zijn? Het klinkt misschien handig, genderneutrale toiletten, maar is dit het ook wel?

Zijn deze toiletten een goed idee?

Op de eerste vraag kunnen we makkelijk antwoord geven. Zowel mannen als vrouwen moeten hun toiletruimte opgeven voor de genderneutrale toiletten, al gaat dit in de praktijk niet helemaal zoals het hoort. Zo heeft Hogeschool Saxion het grootste gedeelte van de wc’s omgebouwd tot genderneutrale wc’s. Dit kan natuurlijk als iets goeds gezien worden, tot je ziet hoe ze dit gedaan hebben. Het grootste gedeelte van de vrouwentoiletten zijn hier omgebouwd tot genderneutrale toiletten, terwijl veel mannentoiletten gebleven zijn. 

Ook de tweede vraag kunnen we makkelijk beantwoorden als je kijkt naar de LHBTIQ+ beweging. Er zijn al meerdere non-binaire mensen geweest die vroegen naar een ‘echt’ genderneutraal toilet. Dit houdt in dat er een vrouwen-, een mannen- en een genderneutraal toilet moet komen voor de non-binaire mensen. 

Dan komen we direct bij de laatste vraag; zijn genderneutrale toiletten wel handig? Als je kijkt naar de genderneutrale toiletten in het stadhuis van Amsterdam, zie je dat er urinoirs geplaatst zijn, wat betekent dat mannen meer plek hebben om naar de wc te gaan dan vrouwen (en alles wat er tussenin zit). 

Genderneutrale toiletten stadhuis
De mensheid is helemaal doorgeslagen: Genderneutrale wc’s op stadhuis Amsterdam 3

Dennis Schouten over genderneutrale wc’s

Ik heb natuurlijk onze grote vriend Dennis Schouten gevraagd om zijn mening. Hij was hier erg duidelijk in: “Belachelijk! Vrouwen zet je toch niet op een urinoir?”. Hier heeft hij natuurlijk groot gelijk in, want de mogelijkheden voor vrouwen om naar de wc te gaan, worden door een genderneutrale wc juist minder. . Echt praktisch is een genderneutraal toilet dus niet, maar zal het ook voordelen opleveren?

Er zijn natuurlijk een aantal argumenten die voor genderneutrale toiletten werken. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd: “Thuis heb je toch ook maar één wc?” of “Tijden veranderen”, maar dit zijn niet echt voordelen. Een daadwerkelijk voordeel is dat vaders ook de luier van een baby kunnen verschonen als er een luiertafel in een genderneutraal toilet geplaatst wordt. 

Daarnaast wordt ook het argument van de rij voor de vrouwentoiletten gebruikt. Aangezien vrouwen langer de wc gebruiken, hoopt hier eerder een rij op dan bij de mannentoiletten, terwijl er wel evenveel wc’s zijn. Het is dan alleen de vraag of het een voordeel is om genderneutrale wc’s te maken of dat dit de rij alleen maar langer maakt.